czwartek, 7 stycznia 2016

dawno temu był Festiwal Jabłka



Pokazy gotowania Remigiusza Rączki, językowe skojarzenia z jabłkiem Jerzego Bralczyka, warsztaty kulinarne z jabłkiem w roli głównej oraz mnóstwo innych atrakcji towarzyszyć będzie FESTIWALOWI JABŁKA, który odbędzie się 26 września 2015r na Katowickim Rynku. Wydarzenie odbywa się pod patronatem Miasta Katowice.

 fj2_640


Już 26 września na odnowionym Rynku w Katowicach odbędzie się wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi. Sadownicy, którzy przyjadą do Katowic z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal mieszkańców Śląska.
Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych.  Polska jest trzecim, co do wielkości producentem tych owoców na świecie i największym ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do prawie 50 krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia – mówi Witold Boguta – prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w imieniu organizatorów Festiwalu.
W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowane zostały pokazy kulinarne pt: Jabłko od kuchni w wykonaniu Remigiusza Rączki, które zakończą się degustacją przygotowanych dań – polędwiczek na różowo z karmelizowanymi jabłkami, śledzi z jabłkiem i cebulą oraz wątróbki z jabłkiem i octem winnym.
Ciekawie zapowiada się quiz „Wszystko, czego nie wiesz o jabłku" połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotuje wykładowca z SGGW – prof. Kazimierz Tomala. Jabłko „na język" weźmie Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.
Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak przygotować smakołyki z jabłkiem w roli głównej. Pokazy kulinarne każdorazowo kończyć się będą wspólną degustacją. A do wyboru będą: szarlotka (bez mieszania i jaj) z kaszą manną, cukrem i mąką, ciasteczka serowe z jabłkiem, ajerkuchy z apfelmusym, czyli placuszki na maślance z musem jabłkowym, śledź z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym oraz wątróbka z jabłkiem i octem winnym
Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych – dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty artystyczne, zabawy zręcznościowe oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci „dmuchawców", pokazów baniek mydlanych, „baloniaków" oraz malowania buziek.
Ramowy program wydarzenia (scena)*
10.00 – otwarcie terenu dla publiczności
10.05  – zabawy na scenie
10.30 – uroczyste otwarcie Festiwalu – powitanie gości, powitanie publiczności
11.00 – konkursy dla publiczności
11.30 – Jabłko nasze niecodzienne – Katarzyna Cichopek
12.00 – konkursy na scenie
12.30 – Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Remigiusz Rączka
13.30 – Quiz wiedzy dla publiczności – prof. Kazimierz Tomala SGGW
14.30 – Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Remigiusz Rączka
15.30 – konkursy na scenie
16.00 – „Jabłko na języku" – czyli jabłko w języku, literaturze i sztuce – prof. Jerzy Bralczyk
16.30 – zabawy i konkursy na scenie
18.00 – zakończenie festiwalu Jabłka
Przez cały czas trwania Festiwalu Jabłka:
  • WARSZTATY KULINARNE z degustacjami pod patronatem Remigiusza Rączki
  • STREFA DZIECKA: bezpłatne „dmuchańce", malowanie buziek, warsztaty artystyczne, pamiątkowe zdjęcia okolicznościowe, „baloniaki", pokazy baniek mydlanych, zabawy z animatorami, konkursy z nagrodami i wiele innych.
  • ekspozycja polskich sadowników – bezpłatne degustacje

Kiedy to ujrzeliśmy wiadomo było, że się tam wybierzemy.

Co prawda było zimno i padało więc trochę atrakcji dla dzieci ubyło.

Jednak można było skosztować różnych potraw z jabłkami, samych jabłek oraz napić się soku. Dodatkowo sadownicy bardzo chętnie rozdawali jabłka każdemu.
Przemokliśmy ale miło spędziliśmy czas.

 Dostaliśmy trochę gadżetów

odblaski, notesiki, długopis, smycz, balony, książeczki z wierszykami






 Dodatkowo każdy nas zachęcał aby brać jabłka które leżały przed stoiskami w koszach i skrzyniach.

Córce spodobały się stoiska ponieważ można było spróbować soku w 100% z owoców. Do wyboru był jabłkowy, jablowo-marchewkowy i jabłkowo-gruszkowy oraz poczęstować się pokrojonym jabłkiem. Każdy widząc jak córka zajada ze smakiem dawał jej kilka sztuk jabłek do domu.
Tym sposobem przywiozłyśmy do domu 6 kg jabłek
Sa pyszne. Twarde, chrupiące, a zarazem słodkie i bardzo soczyste


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz