piątek, 8 kwietnia 2016

Corn dog




                 Corn dog – amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez patyka.



Kto chociaż troszkę czyta wpisy wie, że młoda to raczej niejadek i ciężko wymyślić coś co zje ze smakiem. Zdarzają się jednak wyjątki to to jest kolejny.

Zrobienie corn dogów chodziło za mną bardzo długo. Kiedy się już zebrałam okazało się, że potrzebna jest mąka kukurydziana której nie posiadałam w domu. Pech. Jednak na kolejnych zakupach już ją nabyłam i w niedziele nakręciłam młodą, że naszykuję jej coś magicznego. Rano wstałam wstawiłam rosół, obrałam ziemniaki i przygotowałam corn dogi. Córka zdążyła wstać. Klaskała w ręce i się śmiała jak widziała co też mama wyprawia z parówką.

  • parówki 
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 kubek
  • mąka kukurydziana - 1 kubek
  • pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • mleko (3,5%) - 1.25 kubki
  • jajko 
  • patyczki do szaszłyków 





 
Ilość ciasta dopasujcie sobie metodą prób i błędów sami do ilości wykorzystanych parówek. W tym przepisie było ich 12 ale ja doszłam do wniosku, że nie wiadomo  jak to będzie smakowało więc zrobiłam tylko 6 i sporo ciasta mi zostało.


Obie mąki wsypujemy do miski. Do tego dodajemy  proszek do pieczenia, cukier, sól, mielony pieprz. Mieszamy. Wbijamy na środek jajko i stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być lejące, ani zbyt gęste. Przelewamy do wysokiego naczynia

Parówki obieramy  folii, nabijamy na patyczek do szaszłyków. Obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w cieście.
Smażymy aż się zarumienią. Przekładamy na papierowy ręcznik.

Podajemy z dodatkami jakie lubimy.




Wyszły delikatnie słone ale nie wiem czy to od mąki której pierwszy raz używałam czy po prostu za dużo soli. Kolejnym razem dodam trochę mniej





Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz